21 Ιουν 2012

Φασισμός και κρίση, “μεγάλα έργα” και “αποανάπτυξη”: ο ολοκληρωτισμός του κλυδωνιζόμενου καπιταλισμού.

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στις 8μμ, θα πραγματοποιηθεί στον Κοινωνικό Χώρο για την Ελευθερία Μικρόπολις εκδήλωση-συζήτηση

με εισηγητή τον Anselm Jappe

και θέμα Φασισμός και κρίση, “μεγάλα έργα” και “αποανάπτυξη”: ο ολοκληρωτισμός του κλυδωνιζόμενου καπιταλισμού.

Διοργάνωση: Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.


9 Ιουν 2012

Ομιλία της “Επιτροπής αλληλεγγύης στη Χαλκιδική” που διαβάστηκε στα Προπύλαια την Τρίτη 5 Ιουνίου





Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική
Συγκέντρωση στα Προπύλαια, Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
Εναρκτήρια ομιλία

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες!
Από μέρους της επιτροπής αλληλεγγύης, σας καλωσορίζουμε στη σημερινή κινητοποίηση, την οποία θέλουμε να ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για τον πυρήνα του προβλήματος, που δεν είναι άλλος από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις χρυσού στη Β. Ελλάδα και, ειδικότερα, στη Χαλκιδική.
Το να προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι, μάλλον, παρακινδυνευμένο. Μπορεί και αχρείαστο, αφού ο καθένας-μία από μας έχει τους δικούς του-της κώδικες αξιών και τις δικές του-της κοινωνικές ή άλλου είδους ευαισθησίες και ερεθίσματα. Θα περιοριστούμε, απλά, σε αυτό που θεωρούμε κοινό τόπο όλων μας, πέρα από τον προφανή λόγο της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ, την Τετάρτη 5 Ιουνίου: στο ότι, δηλαδή, η δραστηριοποίηση των ίδιων των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους είναι αποφασιστικός και αναντικατάστατος παράγοντας για μια θετική έκβαση και στην υπόθεση των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική και σε όλα τα άλλα ανοιχτά μέτωπα.

Aλληλεγγύη από τη Ρουμανία στον αγώνα της Χαλκιδικής

 antigoldgreece
2
Δράση αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της ELDORADO-HELLAS GOLD έγινε στο Βουκουρέστι χθες 6 Ιουνίου, την ημέρα της εκδίκασης των προσφυγών  μας στο Συμβούλιο Επικρατείας. Μέλη της καμπάνιας Σώστε τη Ρόσια Μοντάνα (Save Rosia Montana) συγκεντρώθηκαν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία κρατώντας πανώ και επέδωσαν στον Έλληνα πρόξενο επιστολή όπου εκφράζουν την ανησυχία τους για την προώθηση αυτού του καταστροφικού έργου στην Ελλάδα. Ο πρόξενος υποσχέθηκε ότι ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία θα προωθήσει την επιστολή τους στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εξωτερικών.
Η Ρουμανία αντιμετωπίζει ανάλογη κατάσταση με την Ελλάδα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, καθώς η Καναδική εταιρεία Rosia Montana Gold Corporation επιδιώκει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο επιφανειακό χρυσωρυχείο της Ευρώπης, εκεί που τώρα είναι το ιστορικό χωριό της Ρόσια Μοντανα. Για να γίνει το έργο θα πρέπει να εκτοπιστεί η τοπική κοινότητα, να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του κυανίου, να καταστραφούν 4 βουνά και ανεκτίμητη ιστορική κληρονομιά. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής που επιδόθηκε στον Έλληνα πρόξενο μεταφρασμένο στα ελληνικά και το πρωτότυπο στα αγγλικά.

Ηχογράφηση των ομιλιών στην εκδήλωση του Ανοιχτού Συντονιστικού Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, στις 31 Μαΐου



Στην ηχογράφηση υπάρχει μόνο το τελευταίο τμήμα της εισήγησης του συντονιστικού. Πρόκειται για κείμενο που μπορείτε να βρείτε σε μορφή παρουσίασης εδώ και να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ. Διαφορετικά, το βρίσκετε σεμορφή κειμένουεδώ.

Πορεία Τρίτη 5/6

http://nogoldthess.espivblogs.net/



Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία καλέστηκε από το ανοιχτό συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκδίκαση προσφυγής στο ΣΤΕ

Tην Τετάρτη 6/6/2012, εκδικάστηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις φορέων και κατοίκων  της Χαλκιδικής, κατά της απόφασης έγκρισης  περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ», ουσιαστικά για  την ακύρωση του έργου. Κατά τη  διάρκεια της συνεδρίασης αναπτύχθηκαν τα νομικά επιχειρήματα των διαδίκων
 από τους νομικούς τους εκπροσώπους.

 Θυμίζουμε ότι οι φορείς και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής στρέφονται κατά του  ΥΠΕΚΑ, που έχει υπογράψει την περιβαλλοντική  αδειοδότηση, ενώ παρέμβαση έκανε και η εταιρεία με πολυπληθές νομικό
 επιτελείο. Κατατέθηκαν  τα σχετικά έγγραφα κάθε  πλευράς και δόθηκε χρονική περιθώριο, μέχρι τις 5/7/2012, για να κατατεθούν  οποιαδήποτε συμπληρωματικά έγγραφα. Μετά τη μελέτη του σχετικού υλικού, θα ακολουθήσει η απόφαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος παραμένει άγνωστος. Στη διαδικασία δεν είχε κατατεθεί αίτημα διακοπής εργασιών, μέχρι την έκδοση της απόφασης. Συνεπώς, η απόφαση που θα εκδοθεί θα αφορά στην ουσία της προσφυγής.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν δεκάδες κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς και της  Ιερισσού, που ταξίδεψαν στην Αθήνα, ακριβώς,
 γι αυτό το σκοπό και που παρέμειναν για ώρες στην είσοδο του ΣτΕ, μέχρι και  τη λήξη της συνεδρίασης. Εκεί είχαν τη συμπαράσταση πολλών αλληλέγγυων ενεργών πολιτών, που ανταποκρίθηκαν σε σχετικά καλέσματα της Επιτροπής αλληλεγγύης, καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της Αττικής.

 Την Τρίτη 5/6/2012, πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια (Αθήνα) συγκέντρωση
 διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική και τη Β. Ελλάδα, μετά από κάλεσμα της επιτροπής αλληλεγγύης στη Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης υπήρξε ενημερωτική παρέμβαση (επισυνάπτεται) της επιτροπής αλληλεγγύης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του συντονιστικού των φορέων της Χαλκιδικής, κατά της επένδυσης της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ».



 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΙΚΔΙΚΗ (ΑΤΤΙΚΗ)

4 Ιουν 2012

Κείμενο του ανοιχτού συντονιστικού για τα μεταλλεία


 http://nogoldthess.espivblogs.net



Μπορείτε να δείτε το σχετικό φυλλάδιο σε μορφή παρουσίασης εδώ και να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ.



Τι είναι το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης Ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού;

Το Ανοιχτό Συντονιστικό αποτελείται από ομάδες και άτομα που από χρόνια παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στη ΒΑ Χαλκιδική και στέκονταν στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή. Επιπλέον, στο Ανοιχτό Συντονιστικό συμμετέχουν και πολλοί/ες που κινητοποιήθηκαν μετά την εισβολή της εταιρείας Eldorado – Ελληνικός Χρυσός στο δάσος των Σκουριών στις 20 Μάρτη 2012, όταν 400 μισθοφόροι της εταιρείας ξυλοκόπησαν κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας και κατέστρεψαν το φυλάκιο αγώνα που είχε στηθεί το 2009 από τη λαϊκή συνέλευση του χωριού. Η ιδιότυπη κατοχή του βουνού και το κατασκευασμένο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που εδραιώθηκε έκτοτε, κατέδειξαν την ανάγκη για τη συγκρότηση ενός Ανοιχτού Συντονιστικού στη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη και εξάπλωση του αγώνα.
Δεν στεκόμαστε απλά αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής, μιλάμε σε πρώτο πρόσωπο γιατί θεωρούμε τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική (αλλά και στο Κιλκίς και στην Αλεξανδρούπολη) και δικό μας αγώνα.
Υιοθετούμε αυτόν τον αγώνα ως δικό μας αγώνα για τρεις λόγους:
για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης σε αυτούς που θα θιγούν πρώτα και άμεσα, δηλαδή στους κατοίκους των περιοχών όπου έχουν εξαγγελθεί τα μεταλλεία,
επειδή οι συνέπειες των μεταλλείων ειδικά της Χαλκιδικής αφορούν άμεσα και εμάς, τους κατοίκους της Θεσσαλονίκηςη ευθεία απόσταση 80 χλμ που χωρίζει την πόλη από τα σχεδιαζόμενα μεταλλεία δεν είναι τίποτα για την αέρια μεταφορά τοξικών ρύπων σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ οι δεσμοί των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με τη Χαλκιδική είναι τόσο έντονοι ώστε η καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα της Χαλκιδικής και η εναπόθεση τόνων τοξικών στο έδαφός της είναι κάτι που δεν συμβαίνει στην «αυλή μας» αλλά μέσα στο σπίτι μας
τέλος, γιατί η εξαγγελθείσα «επένδυση» αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση του εκβιασμού ενός συστήματος που δεν υπόσχεται πλέον τίποτα αλλά και της καταστροφικότητας που μας υποχρεώνει να αποδεχτούμε προκειμένου να διεκδικήσουμε μια αμφίβολη επιβίωση.

3 Ιουν 2012

Από το Περού ως τη Χαλκιδική



Από το μακρινό Εσπινάρ, εκεί στις πλαγιές των Άνδεων του Περού, η δική μας Χαλκιδική πήρε το μήνυμα του αποφασιστικού αγώνα. «¡Hasta la victoria siempre!» Μέχρι την παντοτινή νίκη, οι κολασμένοι της Γης αντιστέκονται. Τούτο το χώμα, τούτο το τοπίο, τούτη η πατρίδα μας, δεν μπορεί να γίνει σπέκουλα κανενός, στο βωμό του κέρδους, στην καταστροφή του περιβάλλοντος!
conga1.jpg

Ο σκληρός αγώνας των περουβιανών απεργών και διαδηλωτών των 12ημερων κινητοποιήσεών τους (συνημμένη φωτογραφία), κατέληξε δυστυχώς με τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στο μικρό χωριό Tintaya Marquiri.

conga_protestas.jpg


Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (συνημμένη φωτογραφία). Αιτία των ταραχών, τα μεταλλεία χαλκού, που εκμεταλλεύεται η πολυεθνική «Xstrata» (βρετανό-ελβετικών συμφερόντων), εδώ κι έξη χρόνια. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν προκληθεί, έχουν πλέον αδιάψευστα τοξικολογικά στοιχεία. Οι κάτοικοι έχουν καταφύγει σε δικαστικό αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιώματος να έχουν καθαρό νερό, μια κι αυτό, είναι ουσιαστικά το μεγάλο τίμημα, στο μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο, που έχει την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Λίμα. Τα βαρέα μέταλλα, έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα, στα ούρα και στο αίμα των γηγενών. Ο δήμαρχος του Εσπινάρ, Oscar Mollohuanca, πήρε την πρωτοβουλία με τη συνδρομή της καθολικής επισκοπής του, να ταξιδέψει τον περασμένο μήνα στην Ελβετία, για να καταθέσει εκεί τα ανησυχητικά πορίσματα και για να πείσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας («Xstrata»), στο να δει το όλο θέμα με ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς συνάντησε κλειστά αυτιά και αδιαλλαξία εκ μέρους των επενδυτών.

Ας σημειωθεί, ότι το Νοέμβριο του 2011, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Jose de Echave, που είχε στην αρμοδιότητά του τον τομέα Περιβάλλον, αναγκάστηκε σε παραίτηση (λόγω των πολλών συγκρούσεων εντός της κυβέρνησης), για το εν λόγω έργο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αισχροκέρδεια και για την έλλειψη στρατηγικής, ως προς την προστασία του φυσικού πλούτου και των αυτοχθόνων κατοίκων. Τώρα ως ενεργό στέλεχος μια ΜΚΟ, ασχολείται με τη νομική προστασία περιοχών, που έχουν υποστεί περιβαλλοντικές καταστροφές από τις εξορύξεις.
Το θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και αφορά άμεσα και τα γερμανικά συμφέροντα στο Περού, καθότι οι Γερμανοί δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη χρυσού, στο λεγόμενο «ProyectoConga», που βρίσκεται στην Cajamarca (στις Άνδεις, ανάμεσα στη λίμνη Τιτικάκα και στο Κούσκο). Στις 12 Ιουνίου, ο πρόεδρος της χώρας Ollanta Humala, θα επισκεφτεί την Άνγκελα Μέρκελ, για τις κοινές γερμανό-περουβιανές εμπορικές συμφωνίες, που περιλαμβάνει και τις εξορύξεις χρυσού.
congamine.jpg


Για την συγκεκριμένη επένδυση χρυσού ( 4,2 δις ευρώ), από την αμερικανικών συμφερόντωνNewmont Mining Corporation και την περουβιανή Mina Buenaventura (που συμμετέχουν και γερμανικά κεφάλαια), το Περού είναι αισιόδοξο ότι θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις των ντόπιων και των διεθνών οικολογικών οργανώσεων. Μάλιστα στις κινητοποιήσεις που γίνονται εναντίον των εξορύξεων, έχει φροντίσει να βάλλει απέναντι στους διαδηλωτές (εκτός από την αστυνομία), αγανακτισμένες ομάδες ανέργων εργατών, που περιμένουν να δουλέψουν στις εξορυκτικές δραστηριότητες. Σημειώστε, ότι το εν λόγω χρυσορυχείο, θα το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Η συνολική έκταση που θα επηρεαστεί από τις ανοικτές εξορύξεις, θα είναι γύρω στα 10.000 εκτάρια, συμπεριλαμβανομένων λιμνών, ποταμών και βιοτόπων, που αποτελούν πηγές τροφοδοσίας, για το πόσιμο νερό της ευρύτερης περιοχής.
Τον περασμένο Νοέμβρη έγιναν εκτεταμένες διαδηλώσεις και είχαν ως κατάληξη, τον τραυματισμό 17 ατόμων, από τους πυροβολισμούς της αστυνομίας.
newmont-peru.jpg

Ακόμη την προηγούμενη βδομάδα (που ήταν η Παγκόσμια Μέρα Νερού), έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις στην περιοχή, με συνθήματα"¡Agua si! ¡Oro nο! (Ναι στο νερό, όχι στον χρυσό). «Δεν μπορεί κανείς να μας στερήσει το νερό, που μαυτό ζήσαμε αιώνες σε τούτη τη γωνιά της Γης, σημειώνει ένα πανό στη Γαλάζια λίμνη (Laguna Azul ). Είμαστε φτωχοί αγρότες. Πώς θα καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, πως θα ποτίσουμε τα ζώα μας»;

Μιχάλης Μιχελής

2 Ιουν 2012

Διήμερο δράσης για τη Χαλκιδική

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, 6/6, Αθήνα, ενάντια στο κράτος & τους χρυσοθήρες αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της βα Χαλκιδικής

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, 6/6, Αθήνα, ενάντια στο κράτος & τους χρυσοθήρες
αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της βα Χαλκιδικής


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΘΗΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ
ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ



ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τετάρτη 6 Ιούνη, Προπύλαια, 10 π.μ.(ημέρα εκδίκασης στο Σ.τ.Ε. της αίτησης
προσφυγής κατά της αδειοδότησης του έργου)


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία

www.squathost.com/strefis