30 Απρ 2012

Η Σιωπή μας, ο Χρυσός τους


Το βίντεο του Ανοιχτού Συντονιστικού Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που προβλήθηκε στην εκδήλωση του συντονιστικού την Πέμπτη 26 Απριλίου στην πλατεία Αριστοτέλους.
Το βίντεο διατίθεται ελεύθερα για προβολή και αναδημοσίευση (άδεια creative commons : attribution, non-commercial, share-alike).
Παρακαλούμε, όπου το κοινοποιήσετε, να αναφέρετε ότι πρόκειται για δημιουργία του Ανοιχτού Συντονιστικού Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και μέσω torrent από εδώ.

29 Απρ 2012

Ο Δασάρχης με τα χρυσά δάση

antigoldgreece
campingSkouries-July07
Mε το έγγραφο του 9485/24-4-2012 προς το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας, το Δασαρχείο Αρναίας επισημαίνει ότι “οι δασικοί δρόμοι στις Σκουριές είναι δημόσιοι και ελεύθεροι για τους πολίτες”. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου την προηγούμενη ακριβώς μέρα, 23 Απριλίου 2012, η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διατάσσεται να ξηλώσει μπάρες και συρματοπλέγματα από τους δασικούς δρόμους, να κατεβάσει από τα δέντρα τις συσκευές ηλεκτρονικής ανίχνευσης και να αποσύρει τους σεκιουριτάδες, ενώ παράλληλα διατάσσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των εκπροσώπων της εταιρείας για τις “τελεσθείσες έκνομες ενέργειες” στις Σκουριές.
Την αμέσως επόμενη μέρα ο Δασάρχης κ. Αγαλής βρήκε ότι το έγγραφο αυτό ήταν “ανεπαρκές” και έστειλε δεύτερο έγγραφο προς το Α.Τ. Αρναίας, με το οποίο “διορθώνει” το προηγούμενο ως εξής:

24 Απρ 2012

Συγκρότηση επιτροπής αλληλεγγύης στη Χαλκιδική


Στη δεύτερη συνάντηση συλλογικοτήτων και πολιτών της Αττικής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23/4/2012, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής αλληλεγγύης στη Χαλκιδική”, με αντικείμενο την υποστήριξη του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στα σχέδια των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”.


 Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του γενικότερου αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας γης και της περιουσίας και συνδέεται ουσιαστικά με τις αντιστάσεις που εκδηλώνονται σε μια σειρά κοινωνικά μέτωπα, και στην περιοχή της Αττικής (καταστροφή ορεινών όγκων, εκποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, νέες φαραωνικές εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων κλπ.).
 Οριστικοποιήθηκε το κείμενο υποστήριξης, που θα αποτελέσει και το βασικό ενημερωτικό υλικό της Επιτροπής αλληλεγγύης. Ήδη,  μια σειρά φορείς και συλλογικότητες συνυπογράφουν το κείμενο και στηρίζουν την Επιτροπή. Η σχετική λίστα παραμένει ανοιχτή και θα επιδιωχθεί να διευρυνθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


Το απάνθρωπο πρόσωπο της ELDORADO-MΠΟΜΠΟΛΑΣ στη στημένη σύλληψη των 7 “κλεπτών” της Ολυμπιάδας

 antigoldgreece
Οι πιο οργανωμένοι φορτώνουν παλιοσίδερα σε ετοιμόρροπα αυτοκίνητα§Ψάχνουν σε ομάδες, μαζεύουν σε σωρούς ό,τι θεωρούν χρήσιμο, γεμίζουν αυτοσχέδια σακιά. Μια ανακύκλωση υλικών, ψυχών, ενίοτε και... πτωμάτων
Από τη …θριαμβευτική ανάρτηση των Πολιτών Αριστοτέλη “ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ…, ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ…”, όπου ανοήτως προσπαθούν να αποσιωπήσουν ότι αθωώθηκαν μεν – και πολύ σωστά!- οι 11 σεκιουριτάδες αλλά παραπέμπονται σε δίκη τα “κεφάλια” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ,αντιγράφουμε:
…H πλευρά των αντιδρώντων απαίτησε να αφαιρεθεί η μπάρα, που έχει τοποθετηθεί στο σημείο που αναπτύσσεται το εργοτάξιο της Ελ. Χρυσός και να επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση οχημάτων και πεζών σε ιδιωτικό χώρο της εταιρείας.
Τελικά αυτός ο συμβιβασμός δεν προχώρησε, καθώς δεν το δέχθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, αφού μόλις προχθές συνελήφθησαν 7 άτομα από την αστυνομία, που έκλεψαν αντικείμενα από το εργοτάξιο της Ελ.Χρυσός στην Ολυμπιάδα.
Γεγονός που κατά τον εκπρόσωπο της εταιρείας αποδεικνύει, ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν έχουν τοποθετηθεί για να κάνουν δύσκολη τη ζωή των όποιων περιπατητών, αλλά για να αποτρέψουν κυρίως κλοπές και διαρρήξεις μέσα στις εγκαταστάσεις της Ελ.Χρυσός.
Ώρα 10 π.μ. της Δευτέρας 23 Απριλίου, έξω από το γραφείο της Αντιεισαγγελέως κας Σαριδάκη, ο πάτερ Χριστόδουλος, ο συνήγορος του Γιάννης Κανελόπουλος και ο Τόλης Παπαγεωργίου, μελετούν τη δικογραφία της μήνυσης που κατέθεσε το Σάββατο 21 Απριλίου κατά του π. Χριστόδουλου ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Πέτρος Στρατουδάκης, που μόλις είχαν πάρει από την κα Αντιεισαγγελέα.
Στις 11:30 π.μ. τέσσερις αστυνομικοί συνοδεύουν επτά ταλαίπωρους ανθρώπους, αποστεωμένους και δεμένους πισθάγκωνα με σφιχτές χειροπέδες. Δυο γυναίκες, το ίδιο ταλαίπωρες και αποστεωμένες, μανάδες των πέντε από τους επτά, πνιγμένες στο κλάμα, προσπαθούν να δροσίσουν τα παιδιά τους βάζοντας στο στόμα τους το μπουκάλι του νερού, αφού οι ίδιοι ήταν δεμένοι. Η παρουσία έξω από το γραφείο ενός υπαλλήλου της “Εταιρείας” και οι κουβέντες των αστυνομικών ολοκλήρωσαν την εικόνα. Οι επτά Βούλγαροι συνελήφθησαν την Κυριακή “να κλέβουν αντικείμενα από εργοτάξιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην Ολυμπιάδα”.
Αίθουσα της εκδίκασης των αυτοφώρων: Στο “σκαμνί” κάθονται οι 7 αποστεωμένοι Βούλγαροι. Από τη διαδικασία προέκυψε ότι: Τα “αντικείμενα” της εταιρείας ήταν κάτι παλιοσίδερα ριγμένα στην περιοχή της Ολυμπιάδας, σαν όλα τα αμέτρητα παλιοσίδερα, παλιοαυτοκίνητα, παλιομηχανήματα, που μας αφήνουν προίκα οι κάθε λογής “εταιρείες” επί δεκαετίες. Οι “7″ και οι δυο γυναίκες είναι δυο λιμοκτονούσες οικογένειες Βουλγάρων σαν τις λιμοκτονούσες οικογένειες των Ελλήνων που άρχισαν ήδη να ψάχνουν στα σκουπίδια. “Κάποιος” τους έδωσε την πληροφορία ότι στους δασικούς δρόμους της Ολυμπιάδας έχει πεταμένα παλιοσίδερα και οι “7″ πήγαν και τα μάζεψαν, χωρίς να μπούνε καν σε περιφραγμένο χώρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν δεν περιέγραψαν “κλοπή” αντικειμένων. Κατέθεσαν απλά ότι “εκπρόσωπος της Εταιρείας τους δήλωσε ότι αυτά ανήκουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”. Στις απολογίες τους και χωρίς συνήγορους υπεράσπισης – πώς να πληρώσουν – και οι “7″ κατέθεσαν αυτό που όλοι μας καθημερινά βλέπουμε. Τσιγγάνους να μαζεύουν τα παλιοσίδερα, προσφέροντας πολύτιμο έργο ανακύκλωσης μετάλλων!
Τα παλιοσίδερα όμως ανήκαν κατά δήλωση της στην “Εταιρεία” και η πράξη των “7″ χαρακτηρίζεται κλοπή. Η ποινή ήταν 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή για τον καθένα και …αφαίρεση του φορτηγού τους. Δηλαδή θάνατος ή φυλακή, αφού δεν είχαν να πληρώσουν ούτε τα έξοδα της δίκης για να αφεθούν ελεύθεροι.
Στην επόμενη δίκη, των “11″ σεκιουριτάδων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, το επιχείρημα της ομάδας των συνηγόρων της εταιρείας και του μάρτυρα Διευθυντή των Μεταλλείων κ. Θεοδωρακόπουλου ήταν ότι “Τα συρματοπλέγματα, τις μπάρες, τις συσκευές ανίχνευσης εισβολέων και τους σεκιουριτάδες, τα χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε την περιουσία μας και τις αρχαιότητες της περιοχής (!!!) από κλοπές σαν αυτή που έγινε σε περιουσιακά μας στοιχεία στο εργοτάξιο Ολυμπιάδας”!
Απάνθρωπη εταιρεία με αδίστακτα στελέχη. Σ’αυτούς παραδίνεται η βόρεια Χαλκιδική και οι κάτοικοί της από τους μνημονιακούς προδότες και το συνεταίρο των Μπόμπολα-Κούτρα Δήμαρχο Χρήστο Πάχτα.

Να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ άμεσα ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη


Ανέθεσαν σε ΠΑΡΆΝΟΜΟΥΣ να «αναπτύξουν» την περιοχή.
Δεν ΘΕΛΟΥΝ να προστατέψουν το Δημόσιο συμφέρον.
Μήπως θέλουν και κράτος κουκουλοφόρων δίπλα στο μνημονιακό κράτος;
Να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΎΝ άμεσα ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη

Η σύλληψη των κουκουλοφόρων καταπατητών της Eldorado Gold και η παραπομπή σε δίκη της τρομοκρατικής εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» φέρνει στην επιφάνεια και στην επικαιρότητα ένα μείζον ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα που έχει δυο πλευρές άρρηκτα συνδεδεμένες με τη «δραστηριότητα» του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αριστοτέλη στο θέμα της χρυσής «επένδυσης».
 
Η ΠΡΩΤΗ πλευρά είναι ότι έδειξαν μέγιστη σπουδή και ζήλο για να εδραιώσουν σαν «σοβαρούς επενδυτές» και «σωτήρες» της περιοχής -και της χώρας- μια εταιρεία χρυσοθήρων που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις παρανομίες και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχει διαπράξει (η σχετική πληροφόρηση είναι πλούσια στο διαδίκτυο).  Δημιούργησαν ελπίδες σε μια σημαντική μερίδα εξαθλιωμένων ανέργων της περιοχής ότι θα ευημερήσουν από τα ψίχουλα που θα άφηναν οι δήθεν σοβαροί επενδυτές.  Φυσικά και το πράγμα βρομούσε από την αρχή, από τότε που κατατέθηκε η κίβδηλη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Δημοτική Αρχή ταυτίστηκε με την ξένων συμφερόντων εταιρεία προσπαθώντας να πείσει -ακόμα και να ανατρέψει αποφάσεις επιστημονικών φορέων- ότι μόνο η εταιρεία έχει δίκαιο και ΟΛΟΙ οι άλλοι επιστήμονες έχουν σκοπούς «σκοτεινούς».  Επιπλέον προσπάθησαν να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής ότι θα είναι οι «κέρβεροι» της όποιας παραβίασης των όρων της «επένδυσης».  Μόνο που που οι υποσχέσεις στράβωσαν από πολύ νωρίς και άρχισαν να κάνουν τα στραβά μάτια από τις πρώτες κιόλας παραβιάσεις με πρώτη και καλύτερη την καταπάτηση χωρίς άδειες του δάσους των Σκουριών από κουκουλοφόρους που τους ονομάτισαν κιόλας «εργαζόμενους».  Η δημοτική αρχή Αριστοτέλη και ο Δήμαρχος κ. Χ.Α. Πάχτας προσωπικά δεν έχουν καμία πρόθεση να διαφυλάξουν το Δήμο και τους πολίτες του από αυθαιρεσίες των χρυσοθήρων -που η αυθαιρεσία τους είναι δεδομένη όπως εξάλλου το δήλωνε και ο ίδιος ο Δήμαρχος: «Τώρα που η πολιτεία έδωσε την άδεια» (σημ. ο αρχι-υπογραφέας Παπακωνσταντίνου είχε πριν λίγες μέρες υπογράψει την ΑΕΠΟ) «δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε δυο δρόμους.  Ο ένας είναι να παραμείνουμε θεατές και να βλέπουμε την εταιρεία να κάνει ό,τι θέλει, όπως θέλει, και να μη μας δίνει καμια σημασία, γιατί η εταιρεία ήρθε φυσικά για να βγάλει κέρδος χωρίς να την νοιάζουν οι  επιπτώσεις. Ο δεύτερος δρόμος είναι να ελέγξουμε την εταιρεία, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν και οφείλει να δώσει η εταιρεία.  Να διεκδικήσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, των νερών μας και τα αντισταθμιστικά οφέλη προς το δήμο μας που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε έργα και να αναπτυχθούμε» (αιτιολόγηση του κ. Πάχτα για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Στρατώνι, όπου και η έδρα της καλής εταιρείας).  

Η ΔΕΥΤΕΡΗ πλευρά είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται -ή καλύτερα ΔΕΝ αντιλαμβάνονται- ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος από όσους το επιβουλεύονται.  Ειδικά ο κ. Πάχτας αντί να συνετιστεί από το ΤΕΡΑΣΤΙΟ -ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ μέχρι στιγμής, εκεί είναι το πρόβλημα- ΣΚΑΝΔΑΛΟ της δωρεάν εκχώρησης δημόσιας γης και δημόσιου πλούτου (αξίας πάνω από 20 δις ευρώ) στους χρυσοθήρες, συνεχίζει το βιολί του πατώντας προφανώς στην ατιμωρησία και στις πλάτες των «μεγάλων» μνημονιακών εκποιητών όλης της χώρας, δηλαδή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και δορυφόρων.  «Δημοτική Αρχή» που κάνει τα στραβά μάτια και ενθαρρύνει την παράνομη καταπάτηση δημόσιας γης δεν είναι «Δημοτική» ούτε καν «Αρχή» απλά γιατί εκλέχτηκε για να πράττει το ακριβώς αντίθετο, παρανομεί δηλαδή και η ίδια και ως προς το τύπο του νόμου, αλλά κυρίως ως προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας -ειδικά σήμερα.  Στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργηθεί ένα αυθαίρετο κράτος εν κράτει μιας αδυσώπητης εταιρείας που δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν παρά μόνο στον εαυτό της και στους «κολλητούς» της.  

Η παραίτηση του Δημάρχου και της τωρινής Δημοτικής αρχής θα ήταν η καλύτερη προσφορά τους στη νομιμότητα και στην ηρεμία του τόπου που πρέπει να απαλλαγεί μια και καλή από τον εφιάλτη της καταστροφής του.  Πρέπει να το απαιτήσουν ΤΩΡΑ και με κάθε μέσο οι πολίτες, οι φορείς και τα θεσμικά πρόσωπα του Δήμου Αριστοτέλη, της Χαλκιδικής αλλά και όλης της χώρας. 

Ενεργοί Πολίτες Δημοτικής Ενότητας Αρναίας

Παραπέμπονται ως “υπαίτιοι για τις τελεσθείσες εγκληματικές πράξεις” στις Σκουριές οι εκπρόσωποι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – Αθώοι ως “αναίτιοι” οι σεκιουριτάδες

 antigoldgreece
Μετά από δίκη αυτόφωρης διαδικασίας, στις 6:45 το βράδυ της Δευτέρας 23 Απριλίου το Δικαστήριο Πολυγύρου κήρυξε αθώους τους 11 άνδρες “σεκιουριτυ”της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ως αναίτιους για τις βεβαιωθείσες έκνομες πράξεις στις Σκουριές.
Σε δίκη παραπέμπονται εκπρόσωποι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, κατά των οποίων το Δικαστήριο αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης ως υπευθύνων όλων των εγκληματικών πράξεων που τελέσθηκαν κατόπιν εντολών τους στις Σκουριές, από τους “11″ και άλλους υπαλλήλους της.
Ακολούθησε η εκδίκαση της μήνυσης που άσκησε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Πέτρος Στρατουδάκης κατά του Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλου. Ο μηνυτής απουσίαζε “επειδή είναι κάτοικος Αθηνών” και η δικηγορική ομάδα της εταιρείας ζήτησε αναβολή. Τόσον ο ίδιος ο π. Χριστόδουλος όσο και ο συνήγορος του ζήτησαν να συνεχιστεί η δίκη. Το  αίτημα αναβολής απορρίφθηκε από το Δικαστήριο και ο π. Χριστόδουλος αθωώθηκε πανηγυρικά.Σχετικά εκδόθηκε το Δελτίο Τύπου που δημοσιεύσαμε εδώ.
“Κατά νόμο εκπρόσωποι” της εταιρείας είναι ο κ. Πέτρος Στρατουδάκης και ο Διευθυντής των μεταλλείων κ. Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Υπεύθυνος της εταιρείας για τις Σκουριές είναι ο υπάλληλος της κ. Νίκος Ζαγοράκης, Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στρατωνίου.
skouries4
skouries7Με την απόφαση αυτή, η εταιρεία διατάσσεται από το Δικαστήριο να ξηλώσει τις μπάρες, να σηκώσει τα συρματοπλέγματα, να αφαιρέσει τις ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης και συναγερμού και να σταματήσει αμέσως την άσκηση ελέγχου στους διερχόμενους.
Η αθώωση των “11″ ήταν αυτονόητη, αφού τόσον ο μηνυτής π. Χριστόδουλος όσο και όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ότι δεν τους ασκήθηκε καμία βία από αυτούς και ότι εκτελούσαν εντολές της εργοδότριας εταιρείας. Όλοι οι νεαροί “σεκιουριτάδες” προέρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα και κανένας δεν είναι ντόπιος!
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων και ο μάρτυς κ. Θεοδωρακόπουλος ισχυρίσθηκαν ότι “όλοι οι δρόμοι στις Σκουριές ανήκουν στην εταιρεία”. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, σύμφωνα με την Μυνητήρια Αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα  Πρωτοδικών Χαλκιδικής ο Δασάρχης Αρναίας και με όσα προέκυψαν κατά τη διαδικασία, “όλοι οι δρόμοι είναι δημόσιες δασικές εκτάσεις”. Είναι αποκαλυπτικό των παρανομιών της εταιρείας ότι ακόμα και για το δημόσιο δασικό δρόμο “Χοντρό Δέντρο- Σκουριές” που είναι ο κεντρικός δασικός δρόμος του Κακάβου και στον οποίο έγιναν όλα τα μέχρι σήμερα επεισόδια, δεν έχει εκδοθεί “άδεια βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης” από το Δασαρχείο Αρναίας.
Παραθέτουμε συνημμένη την σχετική με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Σκουριώνπραγματογνωμοσύνη του πολιτικού μηχανικού Τόλη Παπαγεωργίου που κατατέθηκε στο Δικαστήριο και στο Δασαρχείο Αρναίας.
O Kάκαβος πλέον είναι ελεύθερος από την κατοχική δύναμη που είχε εγκατασταθεί εκεί από τις 20 Μαρτίου. Η ELDORADO GOLD- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κηρύχθηκε υπεύθυνη για τις “τελεσθείσες έκνομες πράξεις” στις Σκουριές και ασκήθηκε εναντίον της ποινική δίωξη από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, πριν ακόμα πέσει η πρώτη φτυαριά στη “ναυαρχίδα” του Επενδυτικού Σχεδίου της, τις Σκουριές.Σε αυτή την εταιρεία των εθνικών νταβατζήδων επιχειρεί να παραδώσει ο υπηρέτης της Δήμαρχος Χρήστος Πάχτας, το Δήμο Αριστοτέλη και τους Δημότες του.
skouries2

21 Απρ 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ!!!


Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΙΚΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ

Το τελευταίο διάστημα, στη Χαλκιδική, ειδικότερα στη θέση “Σκουριές” τους όρους Κάκαβος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», με τη συνδρομή κρατικών υπηρεσιών και τοπικών παραγόντων, να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο κατασκευής μιας καταστρεπτικής επένδυσης μεταλλείας χρυσού και χαλκού. Στην προσπάθειά της αυτή κατέφυγε σε χρήση ωμής βίας, απέναντι στους κατοίκους της περιοχής, που υπερασπίζονται με την παρουσία τους το βουνό, μπροστά στη λαίλαπα της επερχόμενης φυσικής καταστροφής και της αποδιάρθρωσης κάθε άλλης δραστηριότητας.Δεν δίστασε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει σαν δύναμη κρούσης εργαζόμενους της εταιρείας, μαζί με άλλους πολίτες στους οποίους έχει υποσχεθεί πρόσληψη, επιδιώκοντας συνειδητά να καλλιεργήσει διχαστικό κλίμα μεταξύ των κατοίκων και να δημιουργήσει συνθήκες «εμφύλιας» σύγκρουσης.

Βαριές οι κατηγορίες, αναβολή της δίκης για τη Δευτέρα

antigoldgreece


Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια του Πολυγύρου με την αυτόφωρη διαδικασία οι 11 ή 14 που συνελήφθησαν χθες το βράδυ στις Σκουριές, επειδή είχαν καταλάβει το χώρο και παρεμπόδιζαν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο βουνό. Οι κατηγορίες που τους απαγέλλθηκαν είναι αυτοδικία, αντιποίηση αρχής, διατάραξη κυκλοφορίας, παράνομη βία,  παράνομη κατάληψη, αυθαίρετη κατασκευή. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν αναβολή μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Την Δευτέρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπήρχε άδεια (από ποιον άραγε) για τις κουκούλες, για τα μπλόκα στο δασικό δρόμο και για το θράσος τους να ζητάνε τα στοιχεία των διερχομένων πολιτών και να εμποδίζουν τη διέλευσή τους. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της εταιρείας, “δυστυχώς οι εργαζόμενοι, δεν κρατούσαν επάνω τους τις άδειες”! Σα να ξέχασαν τα τσιγάρα στο σπίτι… Αναμένουμε. Τη Δευτέρα θα δούμε αν υπάρχει ακόμα ανεξάρτητη δικαιοσύνη σ’αυτόν τον τόπο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς από την ομάδα των κουκουλοφόρων “σεκιουριτάδων” του βουνού δεν είναι εργαζόμενος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και μόνιμος κάτοικος της περιοχής. Μόνον ο ένας από τους δυο επικεφαλής τους είναι κάτοικος Μ. Παναγιάς. Όλοι οι υπόλοιποι είναι υπάλληλοι του ΑΚΤΩΡΑ που βρίσκονται προσωρινά στην περιοχή και διαμένουν στο “Πράσινο Χωριό” της Αρναίας. Τους ανθρώπους αυτούς τους υποσχέθηκαν εργασία και τους έφεραν εδώ, τους έβαλαν κουκούλες στο πρόσωπο και τους έβαλαν να κάνουν μια παράνομη εργασία. Αυτό είναι το ήθος της μεγάλης και σπουδαίας εταιρείας που θέλει να “μας αναπτύξει”. Μια εταιρεία που ακόμα δεν έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και ήδη άρχισε να παρανομεί. Μια εταιρεία που χωρίς κανένα ενδοιασμό μπλέκει ανυποψίαστους υπαλλήλους της σε νομικές περιπέτειες. Μια εταιρεία που συμπεριφέρεται σαν αποικιοκρατική δύναμη, επιδιώκει τον διχασμό, εκμεταλλεύεται την απελπισία των ανθρώπων που ψάχνουν για ένα μεροκάματο, τους φανατίζει και τους μετατρέπει σε ιδιωτικό στρατό.
Ας χαίρονται το δημιούργημά τους Υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες και παρατρεχάμενοι που χρόνια τώρα έτρεφαν το τέρας περιμένοντας να πέσει κάνα ψίχουλο από το τραπέζι.

Σήμερα στο αυτόφωρο οι κουκουλοφόροι καταπατητές του Κακάβου!






Χθες (Παρασκευή) το απόγευμα, μικρή ομάδα κατοίκων της Μ. Παναγιάς, μαζί με δικηγόρο, ανέβηκαν στον Κάκαβο που από τις 20 Μαρτίου έχει καταληφθεί παράνομα από την εταιρεία ELDORADO-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Όταν έφτασαν στις Σκουριές, τους σταμάτησε το γνωστό μπλόκο των κουκουλοφόρων μπράβων της εταιρείας, οι οποίοι ζήτησαν τα στοιχεία τους επειδή δήθεν “εισέρχονται σε ιδιωτικό χώρο”.
Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να δώσουν ονόματα και συστήθηκαν ως “Μπαγκς Μπάνυ” και “Ντόναλντ Ντακ”. Με τη σειρά τους ζήτησαν να μάθουν από τους κουκουλοφόρους με την άδεια ποιας αρχής έχουν καταλάβει το χώρο και εμποδίζουν την πρόσβαση στους πολίτες. Απάντηση δεν πήραν και αμέσως κάλεσαν τον Εισαγγελέα Χαλκιδικής και την Αστυνομία. Η Αστυνομία που κατέφθασε τους συνέλαβε όλους – 12 συνολικά άτομα εκ των οποίων 2 οι επικεφαλής – και τους μετέφερε στο Α.Τ. Αρναίας. Εκεί έδωσαν τις καταθέσεις τους, προφυλακίστηκαν και το πρωί οδηγούνται στον Εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.
Είναι αυτονόητο ότι αν η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είχε οποιαδήποτε άδεια για την προκλητική κατάληψη του βουνού, τα συρματοπλέγματα και τα μπλόκα, θα την είχε παρουσιάσει σήμερα. Άδεια δεν υπάρχει, όπως καταγγέλουμε από τις 20 Μαρτίου, και σήμερα αποδείχθηκε περίτρανα. Διαβάστε εδώ τις γελοίες δικαιολογίες της εταιρείας για το προηγούμενο επεισόδιο παρεμπόδισης διόδου πολιτών στο βουνό. Ούτε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν τόλμησαν να ισχυριστούν ότι αυτά που κάνουν είναι νόμιμα!
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η κατοχή του Κακάβου τελειώνει εδώ. Σε δέκα μέρες γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά στις Σκουριές!

18 Απρ 2012

Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Απάντηση στις δηλώσεις της Ελληνικός (Καναδικός) Χρυσός για την ομηρία των 6 γυναικών.


Η εταιρία Ελληνικός (Καναδικός) Χρυσός δια του εκπροσώπου της κ. Γεωργατζή προσπάθησε για άλλη μια φορά να μας παρουσιάσει το Μαύρο για Άσπρο. Είναι γνωστό στην περιοχή μας το πόσο ανοιχτή σε καλοπροαίρετους κατοίκους είναι ο Καναδικός Χρυσός, όπου για να μπει κάποιος στους χώρους που κατέχει όπως του Στρατωνίου, θα πρέπει να περάσεις από πόρτες ασφαλείας με ηλεκτροφόρα σύρματα και αφού το face control  σου δώσει την έγκριση. 


17 Απρ 2012

“Eπιτροπή Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων” στα μεταλλεία Χαλκιδικής – στάχτη στα μάτια του κόσμου

 antigoldgreece



Με την απόφαση Α.Π. οικ. 197504 στις 10 Απριλίου 2012 των Υπουργών ΠΕΚΑ και ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, συγκροτήθηκε“Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων των έργων α) «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» και β) «ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΕΛΜΑΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ» της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.»”.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ STOP



Για τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία στη βόρεια Ελλάδα.

15 Απρ 2012

ΟΜΗΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (ELDORADO) ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ





Απόγευμα  Μ. Σαββάτου έξι γυναίκες από την περιοχή, επιβαίνουσες σε δύο αυτοκίνητα, ξεκίνησαν με πρόθεση μια βόλτα στις Σκουριές και επίσκεψη σε χωράφι με μηλιές εκεί. Φτάνοντας λίγο πριν τον ήδη υπάρχοντα κρατήρα αντιλήφθηκαν την ύπαρξη μπλόκου με κινούμενη μπάρα και αγκαθωτό συρματόπλεγμα μέσα στον κεντρικό δασικό δρόμο, καθώς και την παρουσία ιδιωτικών σεκιούριτι με ολοπρόσωπη κάλυψη και εργαζομένων. Αρνηθήκαν να καταθέσουν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν αλλά παρόλα αυτά καταγράφηκαν τα χαρακτηριστικά και οι πινακίδες των αυτοκινήτων. Κατόπιν τους επιτράπηκε να συνεχίσουν την πορεία. Πηγαίνοντας προς τον κρατήρα και με πρόθεση να μεταβούν στο χωράφι, αντιλήφθηκαν ότι ακολουθούνταν από δύο αγροτικά αυτοκίνητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, τα οποία και τις προπηλάκισαν κλείνοντάς τες τον δρόμο και ακινητοποιώντας τα αυτοκίνητά τους, με το πρόσχημα ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός. Ακολούθησε ομηρία των γυναικών για τουλάχιστον 20 λεπτά της ώρας, η οποία συνοδεύτηκε από λεκτική και σωματική βία, απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας καθώς και απειλές για μελλοντική τους ενοχοποίηση σε τυχόν γεγονότα. Από την μεριά των γυναικών κλήθηκε η αστυνομία και ζητήθηκε παρέμβαση εισαγγελέα. Τα γεγονότα καταγράφηκαν σε κάμερα στα πλαίσια της ύπαρξης αποδεικτικών στοιχείων στις απειλές που δέχθηκαν κατά την διάρκεια των γεγονότων. Τελικά αφεθήκαν ελεύθερες μετά από τηλεφωνική εντολή που δόθηκε από τον κ. Ζαγοράκη(πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Στρατωνίου) και γενικό επιτελάρχη της εταιρίας στο βουνό της M. Παναγίας. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το δάσος των Σκουριών αυτές τις τελευταίες 25 μέρες από την εγκατάσταση των κατοχικών δυνάμεων της εταιρίας εκεί. Αυτές είναι εικόνες πανελλαδικής πρωτοτυπίας... στην Ελλάδα του 2012 οι βόλτες σε ορισμένα δάση απαγορεύονται.

12 Απρ 2012

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 191ης ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ “Του Μαύρου Νιου Τ’ Αλώνι”


Στην Ιερισσό Χαλκιδικής την Τρίτη ημέρα του Πάσχα γιορτάζουμε την Ιστορική Επέτειο “Του Μαύρου Νιου Τ’ Αλώνι”.
Τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για τον τόπο τους και για την ελευθερία τους.
Τιμούμε τη μνήμη τους, αγωνιζόμενοι ενάντια σ’ αυτούς που εκ νέου επιδιώκουν να μετατρέψουν τη Χαλκιδική και στη συνέχεια ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα σε προτεκτοράτο των Καναδών και Ελλήνων Χρυσοθήρων. Σ’ αυτούς που θέλουν να καταντήσουν τον ευλογημένο αυτό τόπο σε μία απέραντη μεταλλευτική χαβούζα, αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένο το περιβάλλον, τη κοινωνική συνοχή και τις οικονομικές δραστηριότητες.
Σας καλούμε όλους την Τρίτη 17 Απριλίου 2012 στις 9:00 π.μ. στην είσοδο του Καθεδρικού Ναού της Ιερισσού Γενέσιο της Θεοτόκου, για την καθιερωμένη λιτανεία προς το Μαύρο Αλώνι, που φέτος θα έχει ένα πραγματικά αγωνιστικό χαρακτήρα.


Συντονιστικό φορέων Σταγείρων Ακάνθου

6 Απρ 2012

Εκδήλωση στο Μεταγγίτσι


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταγγιτσίου
σε συνεργασία με
τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ.Νικολάου συνδιοργανώνουν

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ.


ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ,
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.


ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΙΣ 8:30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΡΟΧΗΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ