3 Ιουν 2012

Από το Περού ως τη Χαλκιδική



Από το μακρινό Εσπινάρ, εκεί στις πλαγιές των Άνδεων του Περού, η δική μας Χαλκιδική πήρε το μήνυμα του αποφασιστικού αγώνα. «¡Hasta la victoria siempre!» Μέχρι την παντοτινή νίκη, οι κολασμένοι της Γης αντιστέκονται. Τούτο το χώμα, τούτο το τοπίο, τούτη η πατρίδα μας, δεν μπορεί να γίνει σπέκουλα κανενός, στο βωμό του κέρδους, στην καταστροφή του περιβάλλοντος!
conga1.jpg

Ο σκληρός αγώνας των περουβιανών απεργών και διαδηλωτών των 12ημερων κινητοποιήσεών τους (συνημμένη φωτογραφία), κατέληξε δυστυχώς με τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στο μικρό χωριό Tintaya Marquiri.

conga_protestas.jpg


Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (συνημμένη φωτογραφία). Αιτία των ταραχών, τα μεταλλεία χαλκού, που εκμεταλλεύεται η πολυεθνική «Xstrata» (βρετανό-ελβετικών συμφερόντων), εδώ κι έξη χρόνια. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν προκληθεί, έχουν πλέον αδιάψευστα τοξικολογικά στοιχεία. Οι κάτοικοι έχουν καταφύγει σε δικαστικό αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιώματος να έχουν καθαρό νερό, μια κι αυτό, είναι ουσιαστικά το μεγάλο τίμημα, στο μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο, που έχει την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Λίμα. Τα βαρέα μέταλλα, έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα, στα ούρα και στο αίμα των γηγενών. Ο δήμαρχος του Εσπινάρ, Oscar Mollohuanca, πήρε την πρωτοβουλία με τη συνδρομή της καθολικής επισκοπής του, να ταξιδέψει τον περασμένο μήνα στην Ελβετία, για να καταθέσει εκεί τα ανησυχητικά πορίσματα και για να πείσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας («Xstrata»), στο να δει το όλο θέμα με ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς συνάντησε κλειστά αυτιά και αδιαλλαξία εκ μέρους των επενδυτών.

Ας σημειωθεί, ότι το Νοέμβριο του 2011, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Jose de Echave, που είχε στην αρμοδιότητά του τον τομέα Περιβάλλον, αναγκάστηκε σε παραίτηση (λόγω των πολλών συγκρούσεων εντός της κυβέρνησης), για το εν λόγω έργο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αισχροκέρδεια και για την έλλειψη στρατηγικής, ως προς την προστασία του φυσικού πλούτου και των αυτοχθόνων κατοίκων. Τώρα ως ενεργό στέλεχος μια ΜΚΟ, ασχολείται με τη νομική προστασία περιοχών, που έχουν υποστεί περιβαλλοντικές καταστροφές από τις εξορύξεις.
Το θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και αφορά άμεσα και τα γερμανικά συμφέροντα στο Περού, καθότι οι Γερμανοί δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη χρυσού, στο λεγόμενο «ProyectoConga», που βρίσκεται στην Cajamarca (στις Άνδεις, ανάμεσα στη λίμνη Τιτικάκα και στο Κούσκο). Στις 12 Ιουνίου, ο πρόεδρος της χώρας Ollanta Humala, θα επισκεφτεί την Άνγκελα Μέρκελ, για τις κοινές γερμανό-περουβιανές εμπορικές συμφωνίες, που περιλαμβάνει και τις εξορύξεις χρυσού.
congamine.jpg


Για την συγκεκριμένη επένδυση χρυσού ( 4,2 δις ευρώ), από την αμερικανικών συμφερόντωνNewmont Mining Corporation και την περουβιανή Mina Buenaventura (που συμμετέχουν και γερμανικά κεφάλαια), το Περού είναι αισιόδοξο ότι θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις των ντόπιων και των διεθνών οικολογικών οργανώσεων. Μάλιστα στις κινητοποιήσεις που γίνονται εναντίον των εξορύξεων, έχει φροντίσει να βάλλει απέναντι στους διαδηλωτές (εκτός από την αστυνομία), αγανακτισμένες ομάδες ανέργων εργατών, που περιμένουν να δουλέψουν στις εξορυκτικές δραστηριότητες. Σημειώστε, ότι το εν λόγω χρυσορυχείο, θα το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Η συνολική έκταση που θα επηρεαστεί από τις ανοικτές εξορύξεις, θα είναι γύρω στα 10.000 εκτάρια, συμπεριλαμβανομένων λιμνών, ποταμών και βιοτόπων, που αποτελούν πηγές τροφοδοσίας, για το πόσιμο νερό της ευρύτερης περιοχής.
Τον περασμένο Νοέμβρη έγιναν εκτεταμένες διαδηλώσεις και είχαν ως κατάληξη, τον τραυματισμό 17 ατόμων, από τους πυροβολισμούς της αστυνομίας.
newmont-peru.jpg

Ακόμη την προηγούμενη βδομάδα (που ήταν η Παγκόσμια Μέρα Νερού), έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις στην περιοχή, με συνθήματα"¡Agua si! ¡Oro nο! (Ναι στο νερό, όχι στον χρυσό). «Δεν μπορεί κανείς να μας στερήσει το νερό, που μαυτό ζήσαμε αιώνες σε τούτη τη γωνιά της Γης, σημειώνει ένα πανό στη Γαλάζια λίμνη (Laguna Azul ). Είμαστε φτωχοί αγρότες. Πώς θα καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, πως θα ποτίσουμε τα ζώα μας»;

Μιχάλης Μιχελής