4 Ιαν 2012

Σε Καναδούς όλος ο ελληνικός χρυσός

**ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΟΧΩΝ 1,8 ΔΙΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ 5% ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ELDORADO * ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η BLACK ROCK

http://www.enet.gr/


Ολο τον... ελληνικό χρυσό βάζει στο χέρι η καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corp., με «δούρειο ίππο» τον όμιλο Μπόμπολα, ο οποίος γίνεται μεγαλομέτοχος των Καναδών με αντάλλαγμα τα Μεταλλεία Χαλκιδικής.
Το «ντιλ» που κλείστηκε την Κυριακή και ανακοινώθηκε χθες αφορά φαινομενικά δύο καναδικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού, αλλά σχετίζεται άμεσα με όλα τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού στη χώρα μας καθώς αποτελούν σημαντικό τμήμα των περιουσιακών στοιχείων τους.
Ουσιαστικά η Eldorado Gold Corporation θα εξαγοράσει και θα συγχωνευτεί με την επίσης καναδική εταιρεία European Goldfields (μητρική της Ελληνικός Χρυσός που ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής) μέσω συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών και προσφοράς σε μετρητά, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Από τη συγχώνευση θα προκύψει μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο με 23,8 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού.
Δεδομένου ότι η Ελλάκτωρ ελέγχει διψήφιο ποσοστό στην εξαγοραζόμενη European Goldfields, η συμμετοχή της στο νέο σχήμα θα παραμείνει υψηλή καθιστώντας τον όμιλο Μπόμπολα έναν από τους μεγαλομετόχους της κοινής καναδικής εταιρείας με ποσοστό της τάξης του 5%. Η πρόσφατη συμφωνία του επιχειρηματία με τους Αραβες της Qatar Holdings, στο πλαίσιο της οποίας πουλήθηκε το 10% της European Goldfileds και προβλεπόταν η χορήγηση άνω των 700 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία, παραμένει σε ισχύ μόνο ως προς το σκέλος της μετοχικής σχέσης, καθιστώντας και τους Αραβες μετόχους του νέου σχήματος.



Σε αυτό, με υψηλά ποσοστά συμμετοχής (14-15%), θα μετέχουν επίσης θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν και σήμερα μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών, όπως η γνωστή Black Rock και η Fidelity.
Συνολικά μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης οι μέτοχοι της Eldorado θα κατέχουν το 78% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της European Goldfields θα κατέχουν περίπου το 22%.
Κίνα, Βραζιλία, Τουρκία
Η Eldorado Gold Corp. εδρεύει στο Βανκούβερ και διαθέτει μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα κατέχει το 100% της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης (επένδυση αξιοποίησης του κοιτάσματος στο Λόφο Περάματος Εβρου) και το 19,9% της Μεταλλευτικής Θράκης, εταιρείας η οποία έχει τα δικαιώματα στην περιοχή Σάπες του νομού Ροδόπης, ποσοστό το οποίο εξαγόρασε πριν από περίπου ένα μήνα.
Με τη συμφωνία απόκτησης της European Goldfields εντάσσει πλέον στο «χαρτοφυλάκιο» των μεταλλείων χρυσού και αυτά της Κασσάνδρας (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι) αλλά και έργα στη Ρουμανία και την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2015 η παραγωγή της θα έχει διπλασιαστεί σε 1,5 εκατ. ουγκιές ετησίως.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής Eldorado Πολ Ράιτ, που παραβρέθηκε χθες στην Ελλάδα για την ανακοίνωση της συμφωνίας, υποστήριξε ότι η εταιρεία διαθέτει την οικονομική ευρωστία να χρηματοδοτήσει όλα τα έργα ανάπτυξης στη χώρα (άνω του 1,5 δισ. ευρώ), καθώς διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 470 εκατ. δολαρίων, πιστώσεις 280 εκατ. ευρώ και ταμειακές ροές από τα λειτουργούντα ορυχεία. *