19 Νοε 2011

Χαλκιδική: Tουριστική επένδυση-μαμούθ ζητά χρηματοδότη...βοήθεια έρχονται και άλλοι σωτήρες...


317,000 στρέμματα το μεταλλείο,12,6 εκατ.τμ οι γκολφάκιδες αλήθεια αυτοί πάλι απο που κονόμησαν τέτοια έκταση?
Τρύπες απο πάνω μας τρύπες απο κάτω μας!
7,000 θέσεις εργασίας οι απο πάνω μας,2,000 θέσεις εργασίας οι απο κάτω μας!
(Χαλκιδική...καταπληκτικό μέρος για δούλεμα!)
Τεράστιες ποσότητες νερού οι απο πάνω, τεραστιες ποσότητες νερού οι απο κάτω!
Χημικά απο πάνω, χημικά απο κάτω!
Εμίρης  απο πάνω, εμίρης απο κάτω!

Συγχωριανοί την κάτσαμε την βάρκα είμαστε στην μέση!!!


Απο http://respentza.blogspot.com/

Επένδυση ύψους 500 εκατ.ευρώ για την δημιουργία ενός πρότυπου resort στον οικισμό Πραβίτα στη Χαλκιδική προωθείται για ένταξη στο Fast Track. Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει κατά πόσο θα χρηματοδοτήσει το project ο Άραβας Al Shammari

Με ρυθμούς Fast Track επιδιώκεται να τρέξει η τουριστική επένδυση-μαμούθ αρχικού ύψους επένδυσης άνω των 500 εκατ.ευρώ στον Χολομώντα Χαλκιδικής στον οικισμό Πραβίτα σε μια έκταση 12,6 εκατ.τμ. Η αίτηση για την ένταξη της επένδυσης στον νόμο 3894/10 πιο γνωστό ως Fast Track έχει κατατεθεί στην υπηρεσία Invest in Greece τον Μάιο του 2011 από την κοινοπραξία Πραβίτα-Μακεδονικά Γκολφ-Οικολογική Ενεργειακή Κατασκευαστική.

Την υλοποίηση του project για τη δημιουργία ενός πρότυπου resort στη Χαλκιδική εμπνεύστηκαν προ ετών οι ιδιοκτήτες της έκτασης που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βράσταμα και δη η εταιρεία Πραβίτα ΑΕ της κυρίας Μαρίας Μπίθα, που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των 12,6 εκατ.τμ σε συνεννόηση μαζί με άλλους πέντε ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα. Τον Μάιο του 2009 μέσω του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου παρουσιάστηκε ως υποψήφιος χρηματοδότης ο Άραβας Oday Al Shammari, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του ΠΑΟΚ. Αντίθετα με ό,τι γράφτηκε τότε και μετέπειτα, η έκταση δεν έχει πουληθεί στον Άραβα αλλά οι ιδιοκτήτες συμφώνησαν να παραχωρήσουν τη γη για την υλοποίηση της επένδυσης υπό την προϋπόθεση να λάβουν το αντάλλαγμα αργότερα.

Αν και ο Al Shammari συμμετέχει μέχρι σήμερα στην κοινοπραξία με την εταιρεία Μακεδονικά Γκολφ οι πιθανότητες να χρηματοδοτήσει την επένδυση μειώνονται μέρα με τη μέρα. Όπως τονίζει στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, Παρασκευάς Σπυράτος, ο Al Shammari δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα απόδειξης της φερεγγυότητάς του, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της επένδυσης στο Fast Track. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που ο φάκελος της επένδυσης δεν εγκρίθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Σρατηγικών Επενδύσεων στις 12 Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι το project κρίθηκε απόλυτα ώριμο για την ένταξη στο νόμο σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της συμμετοχής ή μη του Al Shammari θα ξεκαθαριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε στη συνέχεια να εξεταστεί το τι μέλλει γενέσθαι με την επένδυση της Χαλκιδικής.

Σε κάθε περίπτωση, το resort στην Πραβίτα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον από επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό δεδομένου ότι αποτελεί ένα project έτοιμο προς υλοποίηση χωρίς τα γνωστά αγκάθια που αντιμετωπίζουν παρόμοιες επενδύσεις στη χώρα μας. Και αυτό γιατί υπάρχει ένα ολοκληρωμένο business plan, μια τεράστια έκταση προς αξιοποίηση με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς περιβαλλοντικά εμπόδια καθώς και η βούληση της πολιτείας να προχωρήσει η επένδυση. «Το project είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, λόγω της συγκυρίας και του μεγέθους του χρειάζεται συνένωση δυνάμεων για να υλοποιηθεί», υπογραμμίζει ο κ.Σπυράτος.
 
Τι προβλέπει το project Pravita Resort

Η κατασκευή του Pravita resort θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε golf destination, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.
Το resort θα διαθέτει ξενοδοχείο πέντε αστέρων συνολικής επιφάνειας 15.000 τμ δυναμικότητας 200 κλινών κατά πάσα πιθανότητα υπό την ομπρέλα μεγάλης διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων.
Η επένδυση στο γκολφ θα αφορά τέσσερα γήπεδα(τρία με 18 οπές και ένα με εννεά οπές), τουλάχιστον ένα γήπεδο με υπογραφή σχεδιαστή και εγκεκριμένο από το PGA, τέσσερα club γκολφ με καταστήματα και καφέ, καθώς και μια ακαδημία γκολφ.
Ακόμη το resort προβλέπεται ότι θα διαθέτει θεραπευτικό και ιαματικό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις(γήπεδο μπάσκετ, εσωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, γήπεδα σκουός, τένις, τέσσερα γήπεδα 5Χ5 και ένα 7Χ7 κλπ), καθώς και χώρο συναυλιών. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν και πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως ιππασία, ποδηλασία, ράφτινγκ, paintball κα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει και την κατασκευή ενός eco-friendly οικισμού. Σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν 273 σπίτια συνολικής επιφάνειας 24.080 τμ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για άλλα 273 σπίτια σε δεύτερη φάση. Στον οικισμό θα λειτουργούν καφέ, καταστήματα, ελληνικές ταβέρνες, καθώς και εστιατόρια με έθνικ και διεθνή κουζίνα.
Το Pravita resort θα κατασκευαστεί με προδιαγραφές φιλικές προς το περιβάλλον και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρότυπη πράσινη επένδυση. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να κατασκευαστεί φράγμα για την κάλυψη των αναγκών του resort αλλά και του γηπέδου του γκολφ. Δυο τεχνητές λίμνες θα συνδεθούν με το φράγμα ενισχύοντας τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Επιπλέον σε μια περιοχή 800 στρεμμάτων θα εγκατασταθεί μονάδα φωτοβολταϊκών ισχύος άνω των 30 Mwh καλύπτοντας το συγκρότημα αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα πώλησης σε τρίτους.