24 Νοε 2011

«Ρυπογόνος βόμβα» για την Μήλο η S&B

Απο:http://revenikia.blogspot.com/

www.protothema.gr

Στο ζήτημα που ανέδειξε το Πρώτο Θέμα για τη σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση στη Μήλο επανέρχεται ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε, την Παρασκευή, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, η δίκη μεγάλης εταιρείας που κάνει εξορύξεις στο νησί. 
Ειδικότερα, άρχισε η εκδίκαση μήνυσης κατά της S&B, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, κύριος Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, οπότε αναμένεται η απόφαση.

Η εταιρεία έχει καταγγελθεί για κατ’ εξακολούθηση θαλάσσια ρύπανση από δύο εγκαταστάσεις της στα Βούδια και στο Τσιγκράδο της Μήλου και πρόκληση της

δημόσιας υγείας από αμέλεια. Η δίκη είχε ξεκινήσει προ δύο εβδομάδων, αλλά διεκόπη εν μέσω φάρσας για τοποθέτηση βόμβας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που κατέληξαν στη Δικαιοσύνη, απόβλητα πέφτουν στη θάλασσα της πανέμορφης και τουριστικής Μήλου, με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες και κάτοικοι του νησιού να έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας.

Επίσης, επεξεργασμένες ίνες περλίτη αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, και πολλές είναι οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά οφθαλμολογικά  προβλήματα. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, στο Κέντρο Υγείας του νησιού καταγράφονται κάθε καλοκαίρι περί τα 300 με 500 περιστατικά.


Σύμφωνα με το δικηγόρο περιβαλλοντικών φορέων του νησιού, κύριο Γιάννη Ματζουράνη, κατά τη δίκη, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και ειδικά οι επιθεωρητές Υγείας και Περιβάλλοντος ήταν καταπέλτες για την εταιρεία. Το ίδιο επισήμανε και ο δικηγόρος, κύριος Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «ακόμα και η εισαγγελέας, όταν εξέταζε τους μάρτυρες υπεράσπισης, διερωτήθηκε αν ήταν υπεράσπισης ή κατηγορίας. Όχι μόνο δε μπορούσαν να αντικρούσουν τις θέσεις μας, αλλά στην ουσία τις επιβεβαίωναν».

Συνολικά, εξετάστηκαν 14 μάρτυρες και από τις δύο πλευρές. Από τους έξι συνολικά κατηγορούμενους της εταιρείας S&B, οι τρεις -μεταξύ των οποίων οι κύριοι Κυριακόπουλος και Βελίδης- δεν παραβρέθηκαν στην ακροαματική διαδικασία.
Όπως έχει αποκαλύψει το protothema.gr, η βιομηχανία S&B του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου κατέθεσε  προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου, ενώ δεν δίστασε να προκαταβάλλει ακόμη και την απόφαση του δικαστηρίου, προαναγγέλλοντας την συνέχιση του δικαστικού αγώνα.

Αρκεί να συνεχίσει να ρυπαίνει!

Φαίνεται ότι η εταιρεία  έχει κυριευτεί από πανικό ενόψει της επικείμενης ποινικής δίκης για την οποία κατηγορείται για θαλάσσια ρύπανση και πρόκληση από αμέλεια της δημόσιας υγείας αλλά και της μεγάλης δημοσιότητας που προσλαμβάνει η υπόθεση.

Στις 15 Νοεμβρίου, σε ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της S&B κ. Κρείτωνα Αναβλαβή σε ιστοσελίδα της Μήλου, η εταιρεία στρέφεται ανοιχτά κατά της απόφασης του υπουργείου Υγείας, για την ταφή των εξορυκτικών αποβλήτων περλίτη αντί της ανεξέλεγκτης ρίψης τους στην θάλασσα ενώ προϊδεάζει απροκάλυπτα για συνέχιση των δικαστηρίων, εκδηλώνοντας πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού στο θεσμό της δικαιοσύνης.

«Η οριστική έκβαση του δικαστικού αγώνα είναι διαδικασία μακράς διάρκειας, δεν τελειώνει υποχρεωτικά την εβδομάδα αυτή και θα συντελεσθεί στον τελικό βαθμό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία και δικονομία. Συμπερασματικά η δίκη της 18ης Νοεμβρίου και οι πιθανές μελλοντικές αφορούν γεγονότα του παρελθόντος και δεν συνεισφέρουν στην υπεύθυνη αντιμετώπιση του μέλλοντος», δηλώνει ο κ. Αναβλαβής.
Τρεις μέρες πριν την κρίσιμη δίκη της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη με επεισοδιακό τρόπο και αφορά την μεγάλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο νησί της Μήλου, η πανίσχυρη βιομηχανία εμμένει μονότονα στις πρακτικές επεξεργασίας των δραστηριοτήτων της, μολονότι ετησίως η κερδοφορία της φτάνει τα 20 εκ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την τρομακτική κρίση που βιώνει η ελληνική βιομηχανία και την οποία χρησιμοποιεί ως επιχείρημα η εταιρεία του κ. Κυριακόπουλου για να κομπάζει ή να εκφοβίζει για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο με βάση την εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση είχε βάλει στο ταμείο της 10,4 εκ. ευρώ κέρδη, καταγράφοντας αύξηση 85% σε σχέση με πέρσι!

Αναρωτιέται επομένως κανείς εύλογα, γιατί η κραταιά   βιομηχανία με τους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν αποφασίζει να διαθέσει ενα παρα πολυ μικρο μέρος των παχυλών κερδών της για να ανακουφίσει το νησί της Μήλου από τον βομβαρδισμό των δραστηριοτήτων της; Γιατί δεν διαθέτει μερικες χιλιαδες ευρω  για να τροποποιήσει τις μεθόδους της που όλα τα χρόνια ρυπαίνουν το νησί στο οποίο οφείλει την υψηλή κερδοφορία της και γιατί εφόσον θέλει να περιορίσει όπως ισχυρίζεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην Μήλο, άφησε να κυλήσουν τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι να τις δοθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι χωρίς να συμμορφωθεί;Τι ενοχλει αραγε την βιομηχανια να δωσει μερικα ακομα μεροκαματα στους ντοπιους εργαζομενους να μαζευουν τα αποβλητα αντι να τα αποριπτουν στη θαλασσα η να αιωρουνται στον αερα τραυματιζοντας ντοπιους και τουριστες;

Το διάστημα αυτό θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά, αντιθέτως όμως οχυρώθηκε στην ασφάλεια των εύκολων και ανέξοδων λύσεων, αφήνοντας στο μακρινό μέλλον την βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης των αποβλήτων της στις μονάδες στα Βούδια και το Τσιγκράδο με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.


 Συνέχεια...
by antigoldgreece

26 μήνες φυλακή στους κατηγορούμενους της S&B, απορεί η εταιρεία…

Ποινές φυλάκισης 26 μηνών για το έγκλημα στην Μήλο

Το Τριμελές Πρωτοδικείο της Σύρου αποφάσισε να επιβάλλει ποινές φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή σε κάθε έναν από τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και το αφεντικό της εταιρεία S&B κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, για το οικολογικό έγκλημα στην Μήλο. Η εταιρεία αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης κατά ανηλίκου.

Η S&B για την απόφαση του δικαστηρίου της Σύρου: “Πώς έγινε αυτό;”

Απαλλάχθηκε για δυο από τις τρεις κατηγορίες η S&B στη δίκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σύρο. Ειδικότερα, η εταιρεία απαλλάχθηκε για τις κατηγορίες πρόκλησης σωματικών βλαβών και περιβαλλοντικής ρύπανσης, ενώ κρίθηκε ένοχη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, απόφαση για την οποία και άσκησε έφεση.  Σε ανακοίνωσή της η S&B αναφέρει:
“Με αίσθημα δικαίωσης δέχθηκε η κοινότητα της S&Β την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη που έληξε σήμερα στη Σύρο, σχετικά με κατηγορίες πρόκλησης βλαβών στην υγεία και περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Μήλο. Από την άλλη μεριά, μας προξενεί έκπληξη η καταδίκη των στελεχών μας, έστω και με αναστολή… Η συνέχεια εδώ.