12 Νοε 2011

Οι έρευνες για χρυσό διχάζουν τη Βόρεια Ελλάδα

Φόβους για καταστροφή του περιβάλλοντος εγείρουν οι τρεις διαγωνισμοί για τις έρευνες για χρυσό στη Βόρεια Ελλάδα. Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες

                                         hmerkilkis

Άρθρο από το news247.gr. Φωτογραφίες από τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση στο Κιλκίς με ομιλητές τους κυρίους Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμο καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ., Θεοχάρη Ζάγκα, καθηγητή δασολογίας και φυσικών πόρων Α.Π.Θ. και Τόλη Παπαγεωργίου, πολιτικό μηχανικό, Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.
Κινητικότητα στις τοπικές κοινωνίες έχει προκαλέσει η Δημόσια Διαβούλευση που διεξάγει ως τις 15 Νοεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επί του κειμένου τριών Διεθνών ανοικτών πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις Γεωγραφικές Ενότητες Κιλκίς και Ροδόπης.
                                      killkis2

Τις επιφυλάξεις των κατοίκων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του θέματος εκφράζει ο Κώστας Κωνσταντινίδης, μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κιλκίς και της Οικοκοινωνικής Δράσης Νομού Κιλκίς, με αφορμή τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Κιλκίς.
“Γνωρίζουμε ότι όλα τα πετρώματα των βουνών μας στη βόρεια Ελλάδα έχουν μια μικρή περιεκτικότητα χρυσού, της τάξης του ενός γραμμαρίου ανά τόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γκρεμίσουμε όλα τα βουνά της βόρειας Ελλάδας και να καταστρέψουμε το φυσικό της περιβάλλον για να πάρουμε μια ελάχιστη ποσότητα χρυσού”, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας από τους ομιλητές της ημερίδας, ο αναπληρωτής καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θεοχάρης Ζάγκας.
                                          Φεύγουν και αφήνουν χάος
                                  kilkis5

Σύμφωνα με τον κ. Ζάγκα, η εμπειρία του από τις αποκαταστάσεις των αμιαντωρυχείων στην Κοζάνη και στο όρος Τρώωδος της Κύπρου καθώς και των λατομείων της Αττικής, έχει δείξει πως μόλις ολοκληρωθεί μια τέτοια δραστηριότητα, οι επενδυτές αφήνουν πίσω τους μια χαώδη κατάσταση.
“Καλούμαι, ως δασολόγος περιβαλλοντολόγος, σε ένα προβληματικό στάδιο για να αποκαταστήσω τις ζημιές που προκαλούνται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Όταν φτάνω σε αυτό το σημείο μπορώ να κάνω ελάχιστα πράγματα για να αποκαταστήσω την αισθητική του τοπίου. Δεν υπάρχει θεραπεία” τονίζει.
Με αφορμή τις σχετικές συζητήσεις για τέτοιες εκμεταλλεύσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο κ. Ζάγκας σχολιάζει ότι πάντοτε αυτού του είδους οι επενδύσεις ξεκινούν κάτω από μια ευνοϊκή κατάσταση, όπως η παρούσα, με την τιμή του χρυσού να καλπάζει.
Εκμετάλλευση με σεβασμό στο περιβάλλον
Επ αυτού, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης θεωρεί ότι το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου είναι ευρύτερο και απασχολεί πολύ μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές από τη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της αυτοδιοίκησης, οι απόψεις του δημάρχου Κιλκίς Ευάγγελου Μπαλάσκα και του αντιπεριφερειάρχη, κ. Γκουντενούδη σε άλλα σημεία συναντώνται και σε άλλα όχι.
“Είμαστε της λογικής ότι όταν υπάρχει ορυκτός πλούτος στη χώρα θα πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε με απαράβατη πάντα προϋπόθεση την τήρηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών όρων” σημειώνει στο ΑΠΕ ο κ. Μπαλάσκας.
Κάνει επίσης λόγο για μεμονωμένες αντιδράσεις από κατοίκους, που όμως δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.
“Προέχει το περιβάλλον αλλά και η συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας” δηλώνει, από την πλευρά του ο κ. Γκουντενούδης.

by antigoldgreece