19 Νοε 2011

Aρνητική γνωμοδότηση της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Μετά το Δασαρχείο Αρναίας και τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, μαθαίνουμε ότι και η 10 Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων γνωμοδότησε αρνητικά για τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζουμε  παρακάτω, η 10η ΕΒΑ είναι απόλυτα αρνητική για το έργο των Σκουριών λόγω α) της ελλιπούς μέχρι σήμερα αρχαιολογικής έρευνας, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες και β) λόγω του σημαντικού, μόνιμου και μη αναστρέψιμου χαρακτήρα των επεμβάσεων που θα καταστρέψει το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Αρνητική είναι η θέση της και για τις εγκαταστάσεις απόθεσης αποβλήτων του μεταλλείου των Σκουριών στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο. Δέχεται υπό όρους τις λοιπές δραστηριότητες σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα, αν και εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου, όσο και για  το χώρο απόθεσης αποβλήτων του Κοκκινόλακκα, λόγω της μεγάλης έκτασης της περιοχής κατάληψης, της ελλιπούς αρχαιολογικής έρευνας και των δραστικών επεμβάσεων που προτείνονται για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του τοπίου. Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε, χωρίς τις Σκουριές, “επένδυση” δεν υπάρχει.
Την επόμενη εβδομάδα θα αποκαλύψουμε άλλο ένα έγγραφο δημόσιας υπηρεσίας που διαφωνεί με την επένδυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!