20 Φεβ 2011

Το ψήφισμα της εκδήλωσης ενημέρωσης και προβληματισμού που έγινε στην Αρναία στις 13 Φεβρουαρίου

ΑΡΝΑΙΑ, 13.2.2011
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Μεταλλεία και Μεταλλουργία Χρυσού: Εργαλεία ανάπτυξης ή θανάσιμη απειλή για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη»
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι παρευρισκόμενοι φορείς και πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη και άλλων Δήμων της Χαλκιδικής ανησυχούμε έντονα από τις εξελίξεις στο θέμα της ανοιχτής διαβούλευσης για την έγκριση της ΜΠΕ της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».
Η ανησυχία μας πηγάζει από την αδικαιολόγητη, προκλητικά μεθοδευμένη ακύρωση από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ των προγραμματισμένων διημερίδων δημόσιας διαβούλευσης, ενώ επιτείνεται από την αδράνεια και τον εφησυχασμό της Δημοτικής μας Αρχής σχετικά με ένα τόσο σοβαρό και καθοριστικό για το μέλλον του τόπου μας θέμα. Ανησυχούμε επιπλέον γιατί η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά το «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη γενική απαγόρευση της εφαρμογής τεχνικών εξόρυξης με χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Γι αυτό ζητούμε επιτακτικά από το Δήμο Αριστοτέλη:
  1. Την κατάθεση αιτήματος προς το ΥΠΕΚΑ για συνέχιση της προγραμματισθείσας δημόσιας διαβούλευσης ΕΔΩ στο Δήμο Αριστοτέλη, για ενημέρωση των δημοτών τους οποίους αφορούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες. Το απαιτεί ο στοιχειώδης σεβασμός στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πρώτο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των τοπικών κοινωνιών, που προϋποθέτει συγκατάθεση μετά από έγκυρη και σφαιρική ενημέρωση.
  2. Τη λήψη απόφασης – δέσμευσης ότι δεν θα συναινέσει (ο Δήμος μας) σε Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση ΕΔΩ, στο Δήμο Αριστοτέλη. Η απόφαση να διαβιβαστεί άμεσα στο ΥΠΕΚΑ.
  3. Την ανάληψη (από τον Δήμο) πρωτοβουλιών για την οργάνωση έγκαιρης, έγκυρης, ουσιαστικής και αμερόληπτης ενημέρωσης των πολιτών του για το εν λόγω θέμα, ανεξάρτητα από την απόκριση του ΥΠΕΚΑ.
  4. Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής μας με υιοθέτηση επιτυχημένων προτύπων βιώσιμης ανάπτυξης που έδωσαν άριστα αποτελέσματα σε άλλες, λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας μας (π.χ. Κοινότητα Ανάβρας Αλμυρού Μαγνησίας).
Παράλληλα ζητούμε από την Κυβέρνηση:
  1. Να υιοθετήσει και να θεσμοθετήσει άμεσα τα διαλαμβανόμενα στο «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη γενική απαγόρευση της εφαρμογής τεχνικών εξόρυξης με χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
  2. Να σταματήσει δια παντός κάθε προσπάθεια αδειοδότησης νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και μεταλλουργίας χρυσού στη χώρα μας
  3. Να αποχαρακτηριστεί δια νόμου η περιοχή μας ως «μεταλλευτική» και να ενταχθεί σε προγράμματα αποκατάστασης του περιβάλλοντος από τη μακραίωνη μεταλλευτική δραστηριότητα, γεγονός που θα απασχολήσει εκατοντάδες εργαζομένους για πολλές δεκαετίες, σε αντίθεση με τις πρόσκαιρες θέσεις ανθυγιεινής και καταστροφικής εργασίας που υπόσχονται οι μεταλλευτικές εταιρείες.
  4. Να στηρίξει θεσμικά και οικονομικά κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη με ταυτόχρονη προστασία του υδάτινου αποθέματος για υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής, υλοποιώντας άμεσα τo σχεδιασμένο φράγματα του Χαβρία .